Povijest Kluba

Kako je osnovan Hrvatski kulturni klub

Devedesetih godina, u doba rata i poslije, djelovalo je u Švicarskoj stotinjak raznih hrvatskih udruga. Njihovo osnivanje i rad bili su prvenstveno potaknuti ratnim prilikama, željom da se pomogne svojima u nevolji i da se ta ista nevolja blizinom lakše podnese. S vremenom se je slika bitno promijenila. Neke udruge su se ugasile ili se približile nekim političkim strankama ili je njihov rad sveden na minimum. Neke druge, uglavnom sportske, folklorne i zavičajne, i danas su aktivne.

Među Hrvatima, pogotovo u Badenu i okolici, bilo je puno onih koji su se i ranije bavili raznim humanitarnim, kulturnim i općenito društvenim aktivnostima. Gašenjem ili promjenom pravca djelovanja drugih udruga ponestao je organizacijski okvir u kojem su svoje aktivnosti mogli neometano nastaviti. Pojavila se potreba za jednom novom, modernom, apolitičnom udrugom, koja će na društvenom i kulturnom području služiti interesima Hrvata u Švicarskoj i promidžbom pozitivnih hrvatskih vrednota predstavljati ih u Švicarskoj.

Hrvatski kulturni klub osnovan je na desetu obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja 2002. Klub je neprofitabilno i izvanstranačko društvo prema člancima 60-79 švicarskog Građanskog zakonika, koje okuplja Hrvate i prijatelje Hrvatske u Švicarskoj. Sjedište Kluba je u Badenu gdje je i registriran kao udruga. Klub ima stotinjak članova. Prema Pravilniku, cilj Kluba je priredbama i publikacijama njegovati hrvatski jezik i običaje te raditi na promidžbi hrvatske kulture u Švicarskoj i u svijetu. Klub promiče prijateljstvo i razumijevanje izmedu Hrvata i Švicaraca i svojim aktivnostima doprinosi boljem međusobnom poznavanju obiju kultura. Klupske priredbe i publikacije mogu služiti praćenju političkih zbivanja, ali ne i promicanju političkih stranaka.

Drugim riječima, cilj Kluba je organizirati razna događanja i druženja među Hrvatima u Švicarskoj, ali istovremeno i predstavljati razne aspekte naše kulture Švicarcima. Jer, kako je jednom u Libri napisano: „bez obzira kako se osjećali i kamo pripadali, integrirani ili ne, istina je da svi mi živimo u međuprostoru različitih kultura. Taj međuprostor nije izmišljen unatoč vlastitom dojmu da nismo ni tu ni tamo i dodatno određuje životni sadržaj. U njemu osnivamo udruge i klubove, imamo medije, predstave, utakmice, koncerte i zabave. Krugove u kojima komuniciramo. Imamo istaknute ličnosti, one kojima se divimo, i one kojih se sramimo. Imamo svoje nesporazume, svađe i mirenja. Pokušaje i promašaje. Imamo i svoje politike, stavove i mišljenja. Prijatelje i neprijatelje. I svoje specifične probleme. Iako smo u međuprostoru, smještenom na mostu između dvaju svjetova, on nije niti manje vrijedan niti bezličan. Upravo obratno. Zato bi i respekt prema takvom načinu života nas samih trebao biti veći jer je obogaćen složenijim iskustvima i znanjima.“

Klub je s vremenom postao prepoznatljiv sugovornik i predstavnik Hrvata na njemačkom govornom području Švicarske.

Klub se financira članarinom, prihodima od priredaba i dobrovoljnim prilozima. Dijelom članarine financira se izlaženje klupskog časopisa Libra.

Aktivnosti Kluba

Hrvatski kulturni klub se profilirao kao vodeća kulturna udruga na području njemačke Švicarske. Organizirao je brojne kulturne događaje popraćene međusobnim druženjima, na kojima su, uz Hrvatice i Hrvate, uvijek sudjelovali i Švicarci, kao i građani drugih nacionalnosti. Klub je od svog osnutka ponudio publici najširi spektar hrvatske kulture – od skladbi Dore Pejačević do predavanja o arheološkim nalazištima u Hrvatskoj, od prezentacije hrvatskih vina do samoborskog tradicionalnog nakita.

Radnu godinu Hrvatski kulturni klub u pravilu počinje svojom godišnjom skupštinom na kojoj se podnesu i usvoje izvještaji o radu u protekloj godini, izaberu predsjednik (a do sada je to uvijek bila predsjednica), članovi upravnog odbora i revizori.

Jedna od redovitih i već tradicionalnih aktivnosti HKK je organiziranje gostovanja hrvatskih profesionalnih i amaterskih kazališta. Gostovanja se održavaju prosječno jednom godišnje, predstava je najčešće komedija koja naiđe na dobar odaziv publike.

Skupa s Hrvatskim humanitarnim forumom HKK je sudjelovao u organiziranju mnogobrojnih koncerata klasične glazbe, npr. klavirskih koncerata ili večeri opernih arija, i jednog koncerta jazz-bluesa & popa. Poslije koncerata gosti redovito imaju prilike uživati u ugodnom domjenku priređenom u prekrasnim prostorijama vile Boveri.

HKK je suorganizirao i dvije komemoracije u Švicarskoj preminulim istaknutim Hrvatima. Organizirao je i cijeli niz zanimljivih predavanja iz područja kulture, povijesti, arheologije, gospodarstva, energetike i hrvatske svakodnevice, kao i predstavljanja knjiga i hrvatskih likovnih umjetnica u Švicarskoj.

No Hrvatski kulturni klub nije zapustio ni međusobno druženje pa je u tu svrhu organizirao više izleta u šumsku kućicu, gdje smo se družili uz odojka, janjetinu, druge hrvatske delicije i hrvatska pića, a ponekad i uz glazbu. Bilo je tu i više plesnih večeri uz glazbu DJ-a, odličnu večeru i bogatu tombolu. Jedna od tih plesnih večeri organizirana je skupa s prijateljima iz Čilea. I na izletu i na drugim priredbama primjećuje se da ima sve više švicarskih posjetitelja.

Za svoje članove i za Librine donatore Klub je organizirao i nekoliko domjenaka.

S prijateljskim društvima HKK već godinama organizira tradicionalne adventske večeri. Poslužuje se bogato predjelo, zatim sarma i bakalar, a ne manjka ni kolača. U programu nastupaju plesači folklora, na tomboli se mogu dobiti raznoliki zgoditci, a poslije večere se uz ugodnu glazbu može i zaplesati.

I Švicarci su prepoznali HKK kao kompetentnog sugovornika i predstavnika Hrvata. U tom smislu svakako je najznačajniji bio poziv koji smo 2010. godine dobili od organizatora Festivala animiranog filma Fantoche u Badenu da priredimo jednu hrvatsku večer i predstavimo hrvatsku kulturu i gastronomiju. Naime, Hrvatska sa Zagrebačkom školom crtanog filma bila je zemlja-gost na tom festivalu. U organizaciji te večeri sudjelovali su i Chorus croaticus iz Berna i KUD Silvije Strahimir Kranjčević s adekvatnim programom. Hrvatskog ića i pića naravno isto nije nedostajalo.

Sličnu ulogu HKK je imao i na božićnom projektu Winterzauber u Badenu. Sasvim novo u djelatnosti Kluba bio je zakup kućice na tom božićnom sajmu. Uz naše sponzore – Croatia Airlines, Croatia Tours, Hrvatsku turističku zajednicu, Weinhandlung Vallis Aurea i restoran Don Camillo – brojnim posjetiteljima tog sajma nudili smo hrvatsko ‘iće i piće’, razne hrvatske proizvode i turističke informacije.

Na dječjem mimohodu Sächsilüüte u Zürichu predstavljeno je i bogatstvo hrvatskih narodnih nošnji, a hrvatska kultura i gastronomija bile su predstavljene i na mnogobrojnim susretima kultura koji se povremeno organiziraju.

Od hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova svojevremeno je stigla obavijest o inicijativi da se odnosi RH s Hrvatima koji žive izvan RH bolje i sustavnije urede i da se cijeli hrvatski narod poveže boljim društvenim i kulturnim vezama s ciljem jačanja hrvatskoga identiteta i prosperiteta. U tom smislu je izradjen Prijedlog Strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. HKK se rado odazvao pozivu i dao svoje primjedbe na taj Prijedlog strategije.

K tome nas je Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu pozvala kao prvu udrugu iz Švicarske da se u njihovim prostorima predstavimo hrvatskoj javnosti. Domaćini su se pobrinuli da nas snime za tematske emisije na televiziji i radiju te da nas upoznaju relevantne hrvatske institucije i osobe. Hrvatski kulturni klub promoviranje skupa s izložbom likovne grupe Kravata, udruge hrvatskih likovnih umjetnika u Švicarskoj. Predstavili smo se plakatima, govorima, slikom, glazbom i konačno osobno na zakusci koja je priređena nakon formalnog dijela programa. Priredili su je domaćini, a mi smo se pridružili švicarskim vinima i sirevima te se pobrinuli da bude besprijekorno aranžirana i ponuđena.

Klub često dobiva pozive i na razne integracijske skupove u Švicarskoj. Članovi Kluba dobivali su više poziva za sudjelovanje na raznim priredbama, susretima, predavanjima, domjencima te se odazivali prema svojim mogućnostima.

U okviru svojih skromnih financijskih mogućnosti, Hrvatski kulturni klub povremeno potpomaže mlade hrvatske umjetnike, uglanom glazbenike, na usavršavanju u Švicarskoj.