17. godišnja skupština Hrvatskog kulturnog kluba

Prostorije Hrvatskog doma i Kulturno-umjetni??kog društva Silvije Strahimir Kranj??ević u Züriškom Oerlikonu stavljene su ove godine na raspolaganje Hrvatskom kulturnom klubu za njegovu redovitu godišnju skupštinu.

Izvješća za 2018. godinu predsjednice Marice Či??ić, glavne urednice klupskog ??asopisa Libra Vesne Polić Foglar, blagajnika Stjepana Habijanovića kao i revizora blagajne Ane Števanje usvojena su jednoglasno.

Iz izvješća predsjednice, koja se nažalost nije stavila na raspolaganje za novi izbor, izdvajamo:

„Godina 2018. je za HKK bila uspješna godina. Naš Klub, koji ima 17-godišnju uspješnu tradiciju, uvijek je imao u vidu potrebe naših ??lanova. Mi smo prepoznali novosti koje su stizale iz Hrvatske i pokušali smo na raznim tribinama i ??asopisom Libra te nove teme približiti našim građanima u Švicarskoj. Ne samo u Švicarskoj i u Evropi, nego svugdje po svijetu, tamo gdje je Libra do naših zainteresiranih ??italaca stizala poštom.

S jako puno energije i ustrajnosti uspjelo je dr. Jurju Foglaru, ??lanu Upravnog odbora HKK, pridobiti Sandru Orešić, diplomiranu pravnicu iz Zagreba, za tribinu u Badenu s temom:  Zdravstveno osiguranje i lije??ni??ke usluge u Švicarskoj i Hrvatskoj (14.3.2018.). Zahvaljujući konzulici Jeleni Biljan i dr. Pavi Medvedu tema je proširena i sa švicarskim propisima o zdravstvenom osiguranju.

Prof. dr. Ivica Puljak, svjetski poznat fizi??ar i voditelj tima u CERN-u, bio je opet naš gost u Casinu Baden s visoko nau??nom i interesantnom temom Budućnost svemira i ljudskog roda (2.12.2018.). Predavanja Ivice Puljka su jako posjećena i gosti i mi smo bili oduševljeni izlaganjem. Uz pomoć profesora Puljka dobili smo termin i pratnju kod posjeta naših ??lanova institutu CERN u Ženevi (24.11. 2018.).

Pored bavljenja socijalnim i znanstvenim temama, zabavljali smo se više puta u prošloj godini uz pjesmu i ples i uz dobro jelo. Tu moram napomenuti organizaciju tradicionalnog proljetnog susreta u šumskoj kućici u Neuenhofu (17.06.2018.) i tradicionalnu Adventsku ve??er (14.12.2018.)  u suradnji s KUD-om S.S. Kranj??ević ??iji su ??lanovi plesnim izvedbama i potporom kod organizacije obogatili i uljepšali ve??er. Njihovu pomoć Klub rado prihvaća i zahvaljuje na njoj i na ugodnom druženju. Posebno je ugodan bio susret klubaša kod Marice i Marijana Iva??ića u njihovom vrtu u Züriškom Altstettenu (23.5.2018.).“

Glavna urednica Libre naglasila je između ostaloga: „U 2018. godini Libra je malo osvježila svoj izgled. Jesenski broj 44 povjeren je naime novoj grafi??koj urednici. Nekih radikalnih zahvata pritom nije bilo, Libra ima i dalje svoj prepoznatljiv izgled i dvostupa??ne tekstove, s njema??kim na sivoj pozadini. Ali naslovnica je malo promijenjena i modernizirana, a cijeli broj je novim detaljima u??injen preglednijim i  pristupa??nijim. Ina??e se u Libri nije puno toga promijenilo. Svaki je broj imao po 48 stranica, svi su tekstovi bili prevedeni i na oba jezika lektorirani. Hrvatske tekstove ponajviše lektoriraju ??lanovi Udruge studenata kroatistike „Idiom“ iz Rijeke, a za njema??ki i dalje imamo posebnog, dodatnog lektora. Već dugo se Libra kvalitetno tiska u boji u tiskari Printera u Sv. Nedelji kraj Zagreba.

Naklada je i dalje 2000 primjeraka, od kojih je 1800 bilo dostavljeno u Švicarsku, dok se oko 200 primjeraka Libre distribuira u Hrvatskoj.

Neke od glavnijih Librinih tema u protekloj godini bile su zdravstveno osiguranje u odnosima Hrvatske i Švicarske, oporezivanje inozemnih mirovina u Hrvatskoj, intervju s Generalnim konzulom RH u Zürichu Slobodanom Mikcem te prikaz predstavljanja elektri??nog automobila Concept 2 Mate Rimca na Ženevskom salonu automobila. Od ostalih tema spomenut ćemo samo neke: tekst Jagode Marinić o migracijskoj povijesti Europe, intervjue ili prikaze rada Hrvata u raznim podru??jima: Mario Vlašić, Kristina Dragi??ević, Ružica Grabovac, Filip Kostović, Lana Kos, Suzana Senn-Beneš. Donijeli smo i brojne druge priloge o predavanjima, tribinama, izložbama, koncertima, knjigama, i posebno o događanjima koja je organizirao Hrvatski kulturni klub. Svim temama je zajedni??ko da na neki na??in povezuju Hrvatsku i Švicarsku.

U uredništvu su, pored glavne urednice, bili Marina Benić, Nikolina Cukrov Lovrić, Mike Flam, Ivanka Jerković i Alexander Künzle. S uredništvom su surađivale i Sandra Korošec Jensen, Željka Pelc Siroglavić i Adriana Svetić. Svi oni su bili aktivni kao autori i kao urednici rubrika, a neki su i fotografirali i prevodili. Pored njih, autori Librinih tekstova u prošloj su godini bili i John Ermel, Georg Foglar, Sandra Grizelj, Mirjana Grubišić, Vesna Jelinek, Sabina Kalamujić, Sibila Knežević, Zlatko Kova??ević, Vesna Kušćer Čisar, Jagoda Marinić, Pave Medved, Sandra Orešić, Nada Rai??, Mihaela Šafran, Ana Števanja, Kerstin Treydte i Koraljka Zorman.

Kao i ranije, svi ??lanovi uredništva, pisci tekstova, prevoditelji, lektori, karikaturisti, fotografi, kao i svi ostali ??lanovi Kluba radili su bez naknade. Simboli??nu naknadu primio je jedino poseban lektor za njema??ki. Trošak za Libru predstavljaju ponajviše grafi??ko uređivanje, tisak i poštarina.

Adresar na koji se Libra šalje poštom sa svakim se brojem mijenja. I prošle se godine određen broj primjeraka vratio na adresu Kluba jer su primatelji odselili. Ali uvijek se jave novi ??itatelji koji su iz raznih izvora ??uli za Libru i žele je dobivati. Broj adresa zato je uglavnom konstantan. A da je Libra dobro prihvaćena ??itatelji pokazuju i iznosima svojih dobrovoljnih priloga za nju.“

U novi upravni odbor Hrvatskog kulturnog kluba izabrani su Dubravka Eror, Georg Foglar, Jasna Šavor Vidić, Marica Iva??ić, Marijan Iva??ić, Vesna Polić Foglar, Bojan Resan i Mirna Resan.

www.hkk-libra.ch