Osvrt na predavanje Srdjana Čapkuna “Digitalna sigurnost: od kriptovaluta preko elektronskih izbora do autonomnih vozila???

Predstojnik Instituta za informati??ku sigurnost Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju (ETHZ) u Zürichu, profesor dr. Srdjan Čapkun je 5. svibnja ove godine održao predavanje s temom “Digitalna sigurnost: od kriptovaluta preko elektronskih izbora do autonomnih vozila“ u dvorani Kasina Baden.

Profesor Čapkun je sažeto, ali svakome razumljivo i pregledno, prikazao raznorazne na??ine kako se digitalne informacije i digitalno upravljani aparati mogu zloupotrebljavati i kako njegov institut traži i izrađuje metode spre??avanja tih kriminalnih postupaka. Kao primjer je slikovito prikazao vrlo jednostavnu mogućnost poja??avanja signala digitalnih automobilskih klju??eva i krađe vozila. Danas, kada ne samo pojedini „hakeri“ u igri sa svojim kompjuterima pronalaze takve metode, bave se time i kriminalne organizacije, pa ??ak i neke vlade. Predava?? je informirao publiku o vrlo široko rasprostranjenim prou??avanjima tih kriminalnih metoda i njihovog spre??avanja. Projekte financiraju i države, i zaklade i privredna poduzeća.

Ovo je bilo još jedno u nizu aktualnih predavanja koje organizira Hrvatski kulturni klub. Publika, u kojoj su bili i veleposlanica Republike Hrvatske u Bernu i generalni konzul u Zürichu, zainteresirano je pratila izlaganje profesora Čapkuna i u produženom razgovoru postavila mnoga prakti??na pitanja.

Brojna publika zainteresirano je pratila predavanje profesora Čapkuna
Kiberneti??ki napadi mogu prouzro??iti fizi??ke štete
Danas se sve može hakirati, ??ak i medicinski aparati kao inzulinske pumpe ili pacemakeri
Istraživanja se financiraju iz razli??itih izvora

Profesor Čapkun rado je odgovarao na razna pitanja

Tekst: Georg Foglar

Slike: Vesna Polić Foglar